Puglia, in de hak van Italië is het warm en droog. De naam van de streek zegt het eigenlijk al. De officiële Nederlandse naam is Apulië, maar deze wordt in Nederland weinig gebruikt. De Italiaanse benaming Puglia is afkomstig van het Romeinse ‘a-pluvia’ wat ‘gebrek aan regen’ betekent. In de winter kan het behoorlijk vriezen en in de zomer flink heet. Bovendien waait hier regelmatig een stevige sirocco wind. Niet alle druiven kunnen hier tegen. Voor druivensoorten die hier tegen kunnen is dit echter een prima klimaat voor wijnbouw! Om toch voldoende vocht te krijgen gaan de wortels van de wijnstokken dieper de bodem in. Dit komt de kwaliteit van de druiven voor wijn uit Puglia ten goede!
Puglia is de ‘hak’ van Italië en is een landstrook van zo’n 400 kilometer lang tussen de Adriatische- en Ionische zee. Het gebied is er afwisselend heuvelachtig en vlak. Gemiddeld op een hoogte van 100 meter. Er staan geen echte bergen. Met het warme klimaat en de vele zonne-uren maakt dat Puglia tot een ideaal landbouwgebied van onder andere olijven, amandelen en granen. Het landbouwgebied voor druiven is ongeveer 100.000 hectare.Puglia is een wijnbouwgebied waar men veel wijn produceert. Door de ideale omstandigheden is Puglia samen met Sicilië verantwoordelijk voor de hoge productie uit het zuiden. Het huidige volume is zo’n 7 miljoen hectoliter per jaar. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was dat met 13 miljoen hectoliter nog bijna dubbel zo veel! Helaas was toen de kwaliteit veel minder. Het was vooral bulkwijn waarmee wijnen uit Noord Italië en Frankrijk mee werden versterkt.
Door een Europees landbouw reductie programma zijn veel wijngaarden die op minder gunstige locaties liggen met subsidie opgedoekt. Ten gevolge hiervan is de kwaliteit van de wijnen de laatste decennia sterkt verbeterd. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was vrijwel alle wijn bulkwijn bedoeld om andere wijnen uit (Noord) Italië en Frankrijk aan te sterken. Of ging de wijn over in mostconcentraat voor het maken van Vermouth. Mede dankzij deze Europese saneringsprojecten zijn in enkele decennia tijd veel slechte wijnbouwgebieden gerooid en hebben de goede wijnbouwbedrijven een kwaliteitsimpuls gekregen. Deze metamorfose die in Puglia al sinds enkele decennia plaatsvindt, veranderd van het gebied langzaam van een bulkproducent van matige wijn naar een producent van kwaliteitswijnen. De moderne vinificatiemethoden met lekker veel rijp fruit als resultante zorgen voor wijnen die goed in smaak vallen bij de moderne wijndrinker.
Dat kwaliteit inmiddels voorop staat, blijkt uit het groeiend aantal DOC herkomstbenamingen. Inmiddels al 25 DOC’s! Een DOC is een bepaald afgebakend gebied waar met bepaalde vastgestelde druiven wijn mag worden gemaakt. Dankzij de gunstige ligging, de kwaliteit van de bodem en het heuvelachtige landschap, kunnen er in de regio Puglia goede kwaliteitswijnen worden gemaakt. Het gebied kent maar liefst 25 DOC-zones en 6 IGT’s. Toch komt er nog steeds slechts 4% van het totale wijnaanbod als een DOC of IGT op de markt. Als de vraag naar deze kwaliteitswijn blijft toenemen, gaat de regio een zonnige toekomst tegemoet!Wijnen.nl heeft een aantal wijnleveranciers uit Puglia in haar assortiment:
Er zijn drie druivensoorten die kenmerkend voor de streek Puglia: Negroamaro, Nero di Troia en Primitivo. Alle drie leveren mooie en vaak betaalbare wijnen op. De Negroamaro geeft stevige, dieprode wijnen met soms behoorlijk wat tannines en in de afdronk een licht zoetje. Soms maken ze er een blend van met bijvoorbeeld de Malvasia Nero, of ze laten de druiven eerst iets indrogen. Hierdoor ontstaan volle, rijpere en echt geconcentreerde wijnen met minder tannines en meer restsuikers. De smaak wordt hierdoor geconcentreerd en veel zachter.
Qua wijngaardoppervlak (ca. 1.800 hectare) is Nero di Troia, ook wel Uva di Troia genoemd, na Negroamaro en Primitivo de derde belangrijkste van de inheemse zwarte wijnstokken van Puglia. Nero di Troia heeft zijn ideale terroir in de provincie Foggia en in het noordelijke deel van de provincie Bari. De druif Nero di Troia heeft een typische strengheid van die traditioneel werd verzacht door het te mengen met andere variëteiten. De traditionele Castel del Monte DOP-wijnen gebruiken Montepulciano om de ruwe randen van Nero di Troia te verzachten. In oude wijngaarden was het gebruikelijk om na elke drie rijen Nero di Troia een rij Montepulciano te planten. Een andere veelvoorkomende Nero di Troia blend is om de druif te mengen met Primitivo of Negroamaro. Dan levert de druif een aanzienlijke fijnheid en frisheid op.
De rode wijnen van de druif Primitivo zijn vaak intens van smaak en uitstekend van kwaliteit. Ze worden onder meer gebotteld onder de namen DOC Manduria of IGT Salento. Onze Conte di Campiano Primitivo di Manduria is een mooi voorbeeld hiervan. Een heerlijk wonder van een wijn!
In de hak van de denkbeeldige laars ligt in het zuidelijkste deel van Puglia het wijngebied Salento. De streek staat bekend om een aantal goede rode wijnen op basis van de druivensoorten Negroamaro en Malvasia Nero. Een hiervan is de Salice Salentino met een droge, volle en zachte smaak. Deze rode Salice Salento wijn is in de afgelopen jaren enorm populair geworden in zowel Italië als in het buitenland. Door zijn volle smaak is de wijn buitengewoon goed te combineren met (rood) vlees en pastagerechten.
De Negroamaro is een autochtoon blauw druivenras uit Puglia. Het deelt met de Primitivo-druif de heel rijpe smaak, maar heeft in tegenstelling tot deze laatste een uitgesproken bittere toets. Dit keert ook terug in de naam van de druif: negro (zwart) en amaro (bitter). Een hele zwoele wijn kan dit opleveren, van stevig maar ook wat lichter voor thuis op de bank zoals de I Muri Negroamaro – Vigneti del Salento.De wijnen proeven naar rijp, zwoel zwart fruit met lichtbittere en kruidige toetsen en is het doorgaans verstandig de wijn niet te laten verouderen. Daar is deze wijn niet geschikt voor. Zelfs de topwijnen kun je best binnen de tien jaar na oogstdatum drinken.
In Puglia is het warm en de witte druivensoorten het er niet altijd even makkelijk hebben. Maar juist door het goede wijngaardmanagement en de juiste kelder kunnen er prima wijnen worden gemaakt. We zien hier veel Malvasia bianco, Chardonnay en ook de lokale Verdeca. Hiervan weet men prima sappige doordrink wijnen te maken zonder heftige zuren. Laat je verleiden bijvoorbeeld door onze I Muri Bianco. Een heerlijk glas witte wijn met een heel sterke prijs/kwaliteit verhouding.
Wijnclubamsterdam.nl
Lauriergracht 54BG (afhalen op afspraak)
1016RL Amsterdam
Telefoon: +31 20 244 09 19
Email: info@wijnclubamsterdam.nl
Webshop: Doede Jaarsma communicatie B.V.